Annons
Växjö

Växjöbo lurade CSN på 70 000 kronor

Växjö • Publicerad 23 maj 2022
Växjö tingsrätt, arkivbild.
Växjö tingsrätt, arkivbild.Foto: Nathalie Alvhäll Lindahl

Den 22-åriga ”studenten” lämnade in förfalskade dokument om utlandsstudier till CSN och fick knappt 70 000 kronor i studiemedel utbetalat till sitt konto. Nu har han dömts vid Växjö tingsrätt.

22-åringen har i sin version förklarat att en kvinnlig bekant pressade honom att ansöka om studiemedel. Under ansökningsprocessen var det hon som förfalskade dokumenten och fixade med studieförsäkran, enligt mannens uppgifter, och det enda han gjorde var att signera med sitt bank-id när tjejen bad honom.

Annons

Rätten anser att mannens uppgifter om ansökningsprocessen inte går att lämnas utan avseende. Men eftersom mannen inte har gjort någon ansträngning för att skaffa sig information om ansökan är det enligt tingsrätten uppenbart att han varit likgiltigt inför att få felaktiga utbetalningar. Han ska därför dömas för bidragsbrott.

Straffet blir villkorlig dom med dagsböter, i hans fall 7 200 kronor.

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons