Annons

Växjöbo lurades ladda ner app – blev av med 840 000 kronor

En Växjöbo i 80-årsåldern har utsatts för ett omfattande sms-bedrägeri. Totalt försvann cirka 840 000 kronor från hans bankkonton.
Växjö • Publicerad 8 september 2023
Foto: LENA GUNNARSSON, SMÅLANDSPOSTEN

Bedrägerivågen mot äldre personer i Kronobergs län fortsätter. Smålandsposten rapporterade på onsdagen om att ett par i 70-årsåldern i Växjö kommun på tisdagsmorgonen blev av med cirka 300 000 kronor sedan bedragare lurat dem att ladda ner en fjärrstyrningsapp till deras dator.

På tisdagen drabbades även en man i 80-årsåldern i Växjö för ett exakt likadant befogenhetsbedrägeri.

Annons

Även denna gång började bedrägeriet med ett sms från ett elektronikföretag där det stod att Växjöbon hade beställt mobiltelefoner och han uppmanades att ringa ett telefonnummer om hans beställning inte stämde.

– Han ringde numret och bedragaren påstod att han skulle bli kopplad till sin banks bedrägeriavdelning. Han förmåddes sedan att ladda ner fjärrstyrningsprogrammet Anydesk till sin dator och legitimerade sig med bank-id flera gånger, säger polisens presstalesperson Robert Loeffel.

Totalt lyckades bedragaren via fjärrstyrningen föra över cirka 840 000 kronor.

– Pengarna överfördes från två företagskonton som den här mannen hade tillgång till. Vi försöker nu spåra vart pengarna har tagit vägen, fortsätter Robert Loeffel.

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons