Annons

Växjöbo med miljonlön tvingas böta 90 000 för rattfylleri – blir av med alla jaktvapnen

Miljonlönen gör att en Växjöbo som under lång tid jobbat inom näringslivet tvingas böta 90 000 kronor sedan han stoppats rattfull – vid två tillfällen samma dag. Dessutom har polisen omhändertagit mannens jaktvapen.
Växjö • Publicerad 9 december 2023
En Växjöbo som stoppades för rattfylleri två gånger samma dag tvingas böta 90 000 kronor. Dessutom förlorar han sina vapenlicenser.
En Växjöbo som stoppades för rattfylleri två gånger samma dag tvingas böta 90 000 kronor. Dessutom förlorar han sina vapenlicenser.Foto: Mattias Mattisson

– Jag har levt ett liv med krav på stor pålitlighet, både i arbetslivet och på fritiden.

Det är mannens egna ord till Förvaltningsrätten i Växjö när han kämpade för att få behålla sina vapenlicenser. Han berättade även om sin långa framgångsrika karriär inom näringslivet.

Annons

Mannen påpekade att han alltid är noggrann med att följa reglerna under sina jakter och tillade att det i och för sig inte finns någon ursäkt för att köra bil alkoholpåverkad.

– Men jag vädjar om att få behålla mina vapenlicenser i en omfattning som förvaltningsrätten finner lämplig.

Växjöbons vädjan till domstolen var förgäves och hans överklagande avslogs. Därmed står Polismyndighetens beslut att omhänderta vapnen fast.

Bakgrunden är att mannen en lördag i september stoppades alkoholpåverkad av Växjöpolisen vid två tillfällen under samma dag.

Vid den första kontrollen hade Växjöbon 0,46 promille alkohol i blodet. Han förhördes, erkände och kunde lämna polisstationen sedan körkortet omhändertagits.

Några timmar senare satte sig mannen återigen i bilen. Polisen stoppade honom på Norremark, den här gången med 0,2 promille. Enligt en polispromemoria spelade mannen inledningsvis helt oförstående till att polisen återigen kontrollerade honom.

Polisen som andra gången ingrep på Norremark har påpekat att Växjöbon upplevdes som totalt likgiltig inför vilka konsekvenser det kan bli av att köra rattfull. Mannen tyckte att polisen kunde dra ett streck över det hela.

Trots att rattfylleribrotten inträffade med enbart några timmars mellanrum har fallen, utan huvudförhandling, märkligt nog avgjorts av Växjö tingsrätt i två helt separata domar.

För det första rattfylleriet blev straffet 40 dagsböter, vilket med tanke på mannens höga inkomst innebar 40 000 kronor i böter.

Senare samma dag dömde en annan av tingsrättens domare Växjöbon för det andra rattfylleriet och olovlig körning. Straffet blev den här gången 50 dagsböter och därmed böter på ytterligare 50 000 kronor.

Här saknas innehåll

Daniel JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons