Annons
Växjö

Växjöbo med miljonskulder nekas ännu en skuldsanering: ”En gång i livet”

Växjöbon tog strid i tingsrätten för att beviljas ytterligare en skuldsanering. Men domstolen går nu på kronofogdens linje – trots att mannens skulder uppgår till en och en halv miljon saknas särskilda skäl.
Växjö • Publicerad 4 oktober 2023
Foto: Ulrika Bergström

För 15 år sedan beviljades en Växjöbo som nu är i 60-årsåldern skuldsanering. Saneringen innebar att mannen fick leva på existensminimum i fem års tid för att därefter blir fri från sina återstående skulder.

I våras vände sig dock Växjöbon återigen till kronofogden med en ansökan om att få ytterligare en skuldsanering. Han förklarade för myndigheten att han hade dragit på sig cirka 1,5 miljoner i skulder efter den förra saneringen och han behövde nu hjälp med sin ansträngda ekonomiska situation.

Annons

Men denna gången sa kronofogden nej. Handläggaren motiverade beslutet med att Växjöbon hade konsumerat mer än hans inkomst tillät eftersom han ”inte ville att hans skuldsituation skulle påverka hans levnadsstandard”.

För att en person ska få ytterligare en skuldsanering krävs enligt lagen särskilda skäl och i Växjöbons fall saknades sådana, enligt kronofogden. ”Att du har skuldsatt dig genom att ta nya lån och krediter samt betalt på din frus skulder är inte särskilda skäl för att bevilja skuldsanering för dig igen”, konstaterade handläggaren i beslutet.

Växjöbon valde att överklaga beslutet till Växjö tingsrätt, som nu går på kronofogdens linje. Även rätten konstaterar att det saknas särskilda skäl samt att utgångspunkten ska vara att en skuldsanering är något som en skuldsatt person kan få möjlighet till endast en gång i livet.

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons