Annons

Växjöbo misstänks ha planerat mord – anklagas även för grovt vapenbrott

Misstankarna har skärpts mot den 23-årige Växjöbon som tidigare i år greps för förberedelse till mord i Sundsvall. Nu har han även häktats för grovt vapenbrott.
Växjö/Sundsvall • Publicerad 20 juni 2023

Här saknas innehåll

Under den senaste häktningsförhandlingen medgav Växjöbon genom sin advokat ”att det kan föreligga sannolika skäl för grovt vapenbrott”, men man motsatte sig anklagelsen om mordförberedelser.

Det grova vapenbrottet inträffade enligt utredningen den 24 och 25 januari, medan mordförberedelserna pågick i direkt anslutning tills mannen greps i Sundsvall under kvällen den 26 januari.

Annons

Den 23-årige Växjöbon misstänks ha planerat mordet tillsammans med en handfull andra unga män. Tingsrätten fastslog att misstankarna är tillräckligt starka för att mannen ska häktas för båda brotten.

Det är en mycket omfattande utredning i Sundsvall som nu är inne i slutskedet. Polisen utreder misstankar om mordförberedelser, grovt vapenbrott, grovt narkotikabrott och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

För närvarande sitter 15 personer häktade i härvan och åtal väntas väckas i slutet av juli. Enligt nuvarande planering kommer rättegången att hållas i en av säkerhetssalarna i Attunda tingsrätt i Stockholm och pågå under elva veckor. Sannolikt avslutas rättegången i slutet av oktober.

– Jag och polisen i Sundsvall är lättade och mycket nöjda. Vi har genom den här framgångsrika insatsen kunnat förhindra att flera grova våldsbrott skett. Bland annat ett mord och ett antal sprängningar, sa vice chefsåklagare Karin Everitt kort efter tillslaget.

Vid razzian hittades stora mängder narkotika. Det är just narkotikamarknaden i Sundsvall som misstänks vara i centrum för brottsligheten som även kopplas till den sedan länge pågående våldsvågen i Stockholm.

När Växjöbon greps hade han enbart ett ringa narkotikabrott i belastningsregistret. Men under tiden mannen varit häktad har han dömts av Göteborgs tingsrätt till ett års fängelse för ett rån som inträffade förra sommaren.

Det var ett personrån där Växjöbon under hot förmådde en ung man att lämna ifrån sig sin exklusiva märkesväst. Råndomen är överklagad.

Däremot har Växjö tingsrätt friat honom från inblandning i ett annat åtal om narkotikabrott tillsammans med kamrater på Teleborg. Det handlade om innehav av 138 gram cannabis och 12 gram kokain.

vxo blåljus
vxo blåljusFoto: Nadia Hagberg
Daniel JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons