Annons
Växjö

Växjöbo nekas ekonomisk hjälp att besöka cancersjuk dotter

Växjö • Publicerad 16 december 2022

En kvinna i 70-årsåldern som bor i Växjö har en pågående löneutmätning hos kronofogden, där myndigheten tar en del av pensionen varje månad för att betala av hennes skulder till olika inkassoföretag.

Löneutmätning innebär att den skuldsatta under en tid får leva på existensminimum, då den del av pensionen som blir kvar på kontot främst ska täcka boende- och matkostnader.

Annons

Under senhösten ansökte Växjöbon om anstånd med sin löneutmätning. Hon förklarade för kronofogden att hon tillfälligt behövde mer pengar i plånboken eftersom hon måste ha råd att besöka sin cancersjuka dotter, som vårdas på sjukhus i ett sydeuropeiskt land. När kronofogden sa nej till hennes begäran vände hon sig till Växjö tingsrätt, som nu i ett beslut även den gör tummen ner.

Enligt kronofogden har personer med löneutmätning rätt till anstånd om det finns särskilda skäl, och att besöka en sjuk anhörig skulle kunna utgöra ett sådant. Men eftersom Växjöbon inte har kunnat styrka flygresans syfte med till exempel sjukhusjournaler, säger kronofogden nej. Kvinnan har uppgett att läkarna av sekretesskäl inte får ge ut dotterns journal utan hennes medgivande men tingsrätten instämmer i kronofogdens bedömning.

Växjö tingsrätt
Växjö tingsrättFoto: Nathalie Alvhäll Lindahl
Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons