Annons
Växjö

Växjöbo nekas ha Moet på sin registreringsskylt

Växjö • Publicerad 5 december 2022
Benämningar eller anspelningar på alkohol passar inte på en nummerplåt enligt Transportstyrelsen.
Benämningar eller anspelningar på alkohol passar inte på en nummerplåt enligt Transportstyrelsen.Foto: Lars-Goran Rydqvist

Intresset för att byta de traditionella registreringsskyltar mot mer personliga fortsätter att öka. Under 2021 beviljades 46 nya personliga skyltkombinationer i Kronoberg och det fanns nästan 24 000 runt om i Sverige.

Men det är inte alla personliga fordonsskyltar som accepteras. En kvinna i Växjö har ansökt om att få en person registreringsskylt med teckenkombination Moet som den exklusiva champagneleverantören. Men Transportstyrelsen avslår ansökan med motiveringen att Moet kan uppfattas som stötande.

Annons

En personlig fordonsskylt får inte utformas så att den kan bedömas medföra olägenhet eller väcka anstöt. Det får heller inte vara benämningar eller anspelningar på alkohol.

Även förra året ansökte en Växjöbo om en personlig fordonsskylt med teckenkombinationen Moët.

Enligt Transportstyrelsen är personnamn den vanligaste teckenkombinationen. Det är också vanligt med namn eller beteckningar på olika bilmodeller, men där sätter ofta bilmärkesinnehavaren stopp då det krävs godkännande från dem.

I slutet av 2021 fanns det 381 personliga fordonsskyltar i Kronoberg, varav drygt 300 användes på ett fordon i trafiken.

Rätten för personlig skylt kostar 6 200 kronor och gäller i tio år. Sedan kan man välja att förlänga rätten till skylten. En stor del av avgiften går till Skyltfonden som administreras av Trafikverket. Två gånger om året betalar de ut medel ur fonden till olika projekt som kan höja trafiksäkerheten inom vägtrafiken.

De personliga skyltarna måste ha minst två och högst sju tecken på bilar och upp till sex tecken på motorcyklar. Skylten får inte se ut som ett registreringsnummer, inte väcka anstöt eller ha en beteckning som motsvarar ett produkt- eller företagsnamn om det inte finns ett skriftligt medgivande från den som äger rätten till namnet.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons