Annons
Växjö

Växjöbo nekas pengar till julfirande med familjen – ”särskilda skäl” saknas

Växjöbon ansökte om anstånd med sin löneutmätning för att ha råd med julmat och klappar till sonens familj. Men kronofogden säger nej – julfirande är inget ”särskilt skäl”.
Växjö • Publicerad 3 december 2023
.
.Foto: Daniel Svensson

Nyligen beslutade Kronofogdemyndigheten att avslå en Växjöbos ansökan om ett tillfälligt anstånd med sin löneutmätning.

Växjöbon, en kvinna i 75-årsåldern, har skulder till kronofogden och därmed en pågående löneutmätning, där myndigheten varje månad tar en del av hennes pension för att beta av hennes skuldberg.

Annons

Kvinnan angav att hon skulle vilja ha råd med julmat och julklappar till sin son och hans familj. Hon förklarade att hon inte har träffat sonen – som bor på annan ort – på två år och för att ha råd med familjens julbesök behövde hon ett tillfälligt anstånd. Hon tillade att hennes hälsa blir allt sämre och i sådana tider är det särskilt viktigt att kunna umgås med sin familj.

Men för få sin löneutmätning pausad krävs särskilda skäl, till exempel att den skuldsatte har drabbats av oväntade kostnader på grund av sjukdom eller olycksfall, och kronofogdens handläggare ansåg inte att ett julfirande föll under den kategorin.

Kvinnan överklagade till Växjö tingsrätt, som nu går på kronofogdens linje.

”Tingsrätten finner att det som XX anfört i sitt överklagande inte utgör sådana särskilda skäl som kan motivera anstånd med löneutmätningen”, skriver rätten i sitt beslut.

Fakta

Löneutmätning

• Vid en löneutmätning drar den skuldsatte personens arbetsgivare en summa varje månad som går till att betala av skuldberget.

• För att klara försörjningen är personen alltid garanterad att behålla ett visst belopp, ett så kallat förbehållsbelopp. Förbehållsbeloppet består av boendekostnad och ett normalbelopp som ska täcka de allmänna levnadskostnaderna.

Källa: Kronofogden

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons