Annons
Växjö

Växjöbo nekas skuldsanering – hjälpte sin spelberoende man

En Växjöbo som på senare år dragit på sig miljonskulder nekas nu skuldsanering.
En av orsakerna till att både domstolen och kronofogden säger nej är att hon har hjälpt sin spelberoende sambo ekonomiskt.
Växjö • Publicerad 28 november 2023
Foto: Ulrika Bergström

En medelålders kvinna i Växjö kommun fick tidigare i höstas avslag på sin ansökan hos Kronofogdemyndigheten om att beviljas skuldsanering.

Kvinnan uppgav i sin ansökan att hon under de senaste åren dragit på sig cirka 1,3 miljoner kronor i olika konsumtionsskulder. Skuldberget växte enligt kvinnan på grund av att hennes sambo misskötte parets gemensamma ekonomi där hon inte fick ha någon insyn. Hon förklarade att hon även hade behövt ta lån för att hjälpa sin sambo ekonomiskt när han spelade bort sina inkomster.

Annons

”Du har tagit stora och medvetna risker genom att inte ha kontroll eller insikt i familjens ekonomi … att en stor del av dina skulder har uppkommit på detta sätt och nära i tiden talar starkt emot en skuldsanering för dig och vi bedömer därför att det i dagsläget inte är skäligt att bevilja dig skuldsanering”, skrev kronofogdens handläggare i beslutet.

Växjöbon överklagade till tingsrätten, som nu går på fogdens linje. Trots att kvinnan uppgav att hon blivit ekonomiskt utnyttjad av sin spelmissbrukande sambo under lång tid, slår domstolen fast att det i nuläget inte är skäligt att bevilja henne någon skuldsanering.

Skuldsanering

• Skuldsanering är en möjlighet för svårt skuldsatta att kunna minska sina skulder till en nivå där de kan klara av att betala dem inom överskådlig tid.

• Om kronofogden bedömer att förutsättningar för skuldsanering är uppfyllda, skrivs ett förslag till betalningsplan. Som regel är den på fem år och utgår från hur mycket personen behöver för sin försörjning. Inkomster över detta belopp ska betalas till fordringsägarna.

• Godkänns skuldsaneringen, innebär det att personen får leva på existensminimum i fem år.

• Efter de fem åren avskrivs alla återstående skulder.

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons