Annons
Växjö

Växjöbo nekas ”stötande” nummerplåt på sin Tesla

Växjö • Publicerad 3 december 2023
Genrebild på bil från Tesla.
Genrebild på bil från Tesla.

En man som bor i Växjö ansökte i höstas om att få pryda sin Tesla med en personlig fordonsskylt. Men Växjöbons valda teckenkombination – YESIWON – fick tummen ner från Transportstyrelsen, som handlägger den här typen av ärenden.

”Den teckenkombination som ni begärt kan uppfattas som stötande och Transportstyrelsen avslår därför er begäran”, skriver myndigheten i sitt beslut.

Annons

Enligt Transportstyrelsen är bland annat personliga nummerplåtar som anspelar på hög fart i trafiken förbjudna, och Växjöbons YESIWON – ”ja, jag vann” – skulle kunna uppfattas som stötande för de trafikanter som hamnar bakom Växjöbons Tesla.

Antalet ansökningar om personliga registreringsskyltar ökar och varje år säger Transportstyrelsen nej till ett stort antal. Föreslagna skyltar som har fått avslag är till exempel TERROR, FUCKYOU, SOSFALL, FACKYU, BOLAGET, SKITEN, AUTISM, SUICIDE, RÅNBIL, RUMPA, och FUK YU, har TT tidigare rapporterat.

Regler kring personliga skyltar

• Rätten till en personlig skylt kostar 6 200 kronor och gäller i tio år och i priset ingår en främre och en bakre skylt.

• Skylten måste ha minst två och högst sju tecken. Som tecken räknas bokstäver, siffror och mellanrum.

• Skylten får inte ha en beteckning som väcker anstöt eller medför olägenhet och den får inte se ut som ett registreringsnummer.

Källa: Transportstyrelsen

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons