Annons
Växjö

Växjöbo smugglade in över ett ton cannabis

Växjö • Publicerad 27 april 2023
Ett cannabisparti på 131 kilo gömdes bakom en lastbilslast bland citroner. Smugglingen omfattar totalt drygt ett ton cannabis från Spanien.
Ett cannabisparti på 131 kilo gömdes bakom en lastbilslast bland citroner. Smugglingen omfattar totalt drygt ett ton cannabis från Spanien.Foto: Polisen

Åklagare Gunilla Öhlin har väckt åtal mot en man i 35-årsåldern. Han misstänks för synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling. Det handlar om smuggling av sammanlagt över ett ton cannabis från Spanien till Sverige. Narkotikan har vid flertalet tillfällen transporterat till en lagerbyggnad i Rottne i Växjö kommun. I lokalen hittades 131 kilo cannabis i slutet av januari 2021.

Det handlar om olika typer av cannabis som vid flera tillfällen förts in i landet. Enligt åklagaren ska mannen vid flera tillfällen befunnit sig i Spanien och aktivt deltagit i förberedelserna inför insmugglingen av narkotika till Sverige. Han har även befunnit sig i Sverige för att ta emot leveranserna och sedan sorterat och förpackat narkotikan innan den distribuerats till olika köpare i Sverige. Den aktuella utredningen består till stora delar av krypterat material som polis och åklagare har fått ta del av.

Annons

Det är en del av en större utredning som även omfattar de personer som för två år sedan dömdes för den narkotikan som hittades i lagerlokalen i Rottne i januari 2021 men också personer som är häktade i sin utevaro. Det har varit ett samarbete mellan Polisen i Växjö och Tullkriminalen Syd samt mellan åklagarkammaren i Växjö och internationella åklagarkammaren RIO som arbetat med ärendet sedan hösten 2020.

En del av åtalet avser också grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott efter att minst 200 kilo cannabis fördes in till Sverige i slutet av maj 2020. Mannen i 35-årsåldern är åtalad tillsammans med en man i 50-årsåldern hemmahörande i Jönköpings län. Narkotikan ska ha transporterats till en fastighet i Värnamo kommun för att sedan levereras till olika köpare.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons