Annons
Växjö

Växjöbo tog strid efter trafikskada – åker på rejäl ekonomisk smäll

Växjö • Publicerad 13 november 2022
Stockholms Tingsrätt.
Stockholms Tingsrätt.Foto: MAXIM THORE

En man som bor i Växjö kommun drabbades för ett tiotal år sedan av en nackskada i samband med en trafikolycka. På grund av smärtorna blev mannen sjukskriven i långa perioder och år 2017 bedömde Försäkringskassan att hans arbetsförmåga hade satts ner till hälften och han blev beviljad halv sjukersättning.

Växjöbon hade även en olycksfallsförsäkring som täckte ekonomisk invaliditet, men när han ville få den utbetald sa hans försäkringsbolag nej.

Annons

Han valde då att stämma bolaget vid Stockholms tingsrätt och yrkade att han skulle få halva olycksfallsförsäkringen utbetalad, ett belopp på drygt 400 000 kronor.

Vid domstolsförhandlingen medgav bolaget att Växjöbon hade drabbats av ”bestående funktionsnedsättning och arbetsförmåga” efter trafikolyckan.

Men enligt bolaget hade Växjöbon även i perioder före olyckan varit sjukskriven för smärtor i ryggen och även nedstämdhet. Därför, menade bolaget, var mannens sjukskrivningsproblematik inte en direkt följd av olyckan och någon ersättning skulle då inte betalas ut.

Domstolen går nu på försäkringsbolagets linje i tvisten. ”Vid en samlad bedömning anser tingsrätten att betydligt starkare skäl talar emot än för att orsakssamband föreligger mellan olyckan och minst 50 procent av XX arbetsoförmåga”, skriver rätten i sin dom.

Som förlorande parti målet måste Växjöbon nu betala försäkringsbolagets rättegångskostnader som uppgår till 235 000 kronor.

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons