Annons

Växjöbo tog strid mot sin bank – fick alla sina konton uppsagda

Växjöbon fick ett brev från sin bank om att alla hans konton var uppsagda.
Nu förlorar han striden i ARN, som konstaterar att banken har följt gällande lagstiftning och haft fog för sitt agerande.
Växjö • Publicerad 12 mars 2023

Här saknas innehåll

En man som bor på en ort i Växjö kommun fick förra sommaren ett brev från sin bank om att alla hans konton hade blivit uppsagda och att banken avlutade kundrelationen med honom.

Banken motiverade beslutet med att den inte hade fått tillräckligt uttömmande förklaringar från Växjöbon när det gällde flera olika transaktioner via swish som han hade gjort. Enligt penningtvättslagen måste bland annat banker uppnå en sådan kundkännedom att de kan ”motverka att deras system missbrukas för penningtvätt eller finansiering av terrorism”.

Annons

Växjöbon valde att ta strid mot banken i Allmänna reklamationsnämnden (ARN). Han förklarade för nämnden att han inte hade genomfört några olagliga transaktioner och intygade att han är ”en oskyldig, arbetande och skattebetalande individ”.

Banken skrev i sitt svar till ARN att man hade haft fog för uppsägningen av kontona eftersom Växjöbon trots påstötningar inte hade inkommit med tillräckligt starka bevis kring de transaktioner som banken bedömde som avvikande.

ARN går nu på bankens linje i tvisten. Nämnden konstaterar att Växjöbons förklaringar kring transaktionerna är ”vaga och kortfattade” och banken har därför följt gällande lagstiftning när den avslutade sina affärsförbindelser med honom.

Swish, Swisha, mobiltelefon.
Swish, Swisha, mobiltelefon.Foto: Herman Rydeberg
Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons