Annons
Växjö

Växjöbo vinner tuff strid mot kronofogden – får tillbaka sin nya BMW

En Växjöbo går nu segrande i en tuff strid mot kronofogden om sin nyinköpta BMW.
Mannen krävde – förutom att få tillbaka sin bil – även 236 000 kronor för sina rättegångskostnader. Men det är alldeles för mycket, anser tingsrätten.
Växjö • Publicerad 5 mars 2023

Här saknas innehåll

När en polispatrull i höstas kontrollerade en bilförare utanför Dollarstore i Växjö upptäcktes att han har skulder till kronofogden på drygt en miljon. Poliserna tog direkt kontakt med kronofogdens indrivningsenhet och fick tummen upp för att beslagta bilen, en nästan ny BMW som värderades, i underkant, till knappt 300 000 kronor.

Bilföraren förklarade utan framgång att han inte ägde bilen utan endast lånade den v sin vän när han var bortrest en tid. Men kronofogden motiverade utmätningen med att föraren hade installerat en barnstol i fordonet och att hans Iphone var parkopplad till bilens mediasystem.

Annons

”Bilen bedöms finnas i XX besittning. Bilen utmäts. Polisen omhändertar den”, konstaterade kronofogden krasst i sitt beslut.

Men den exklusiva bilen visade sig tillhöra en Växjöbo som hade köpt fordonet endast några dagar före beslaget och han kunde visa att alla papper – bland anat köpekontraktet från bilhandlaren på cirka 400 000 kronor – var i sin ordning. Dessutom kunde mannen visa att han hade upprättat ett skriftligt nyttjanderättsavtal med sin vän, som lät denne använda bilen de dagar som han var bortrest.

När kronofogden avslog Växjöbons överklagande vände han sig till Växjö tingsrätt som nu ger honom rätt på alla punkter.

”Tingsrätten finner att XX genom denna bevisning har styrkt att det är han som har köpt och betalat för bilen …. allt det ovan angivna talar med styrka för att det också är han som ägt bilen när den utmättes, endast några få dagar efter inköpet”, skriver tingsrätten i sitt beslut.

Tingsrätten riktar även kritik mot kronofogden för den förhastade utmätningen där Växjöbon inte gavs någon möjlighet att argumentera för sin sak. ”Det hade sparat resurser både för honom och staten”, konstaterar domstolen.

Nu upphäver tingsrätten utmätningen och Växjöbon ska få tillbaka sin bil från polisen.

Växjöbon krävde genom sin advokat på 236 000 kronor för sina rättegångskostnader. Men det går tingsrätten inte med på utan bedömer att 22 000 är en rimlig ersättning.

Växjö Tingsrätt
Växjö TingsrättFoto: Lars-Goran Rydqvist
Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons