Annons
Växjö

Växjöborna lämnar in allt fler kläder till secondhand - stor ökning förra året

Växjö • Publicerad 1 mars 2023
Anders Lundgren, verksamhetsutvecklare inom cirkulär ekonomi på SSAM.
Anders Lundgren, verksamhetsutvecklare inom cirkulär ekonomi på SSAM.Foto: Lars-Göran Rydqvist

Under 2022 lämnade Växjöborna in 209 ton textil till kretsloppsparken på Norremark. Det är en ökning med 25 procent från 166 ton 2021.

– Vi vill minska mängden brännbart och då är textilierna viktiga. Tidigare när vi gjorde plockanalyser såg vi mycket textilier där. I snitt använder man en t-shirt 30 gånger innan man gör sig av med den. Vi har inte råd att hantera resurserna så, säger Anders Lundgren som är verksamhetsutvecklare inom cirkulär ekonomi på SSAM.

Annons

Anders Lundgren berättar för Smålandsposten att SSAM har arbetat hårt för att göra det enklare för Kronobergarna att återvinna textil, ett arbeta som man nu skördar frukterna av.

– Human Bridge sorterar alla kläder och en liten del säljs i deras butiker. Det mesta exporteras till stora sorteringsanläggningar i Europa. Enligt Naturvårdsverket exporteras 70 procent av alla textilier som samlas in i Sverige. Av det återbrukas tre fjärdedelar, 20 procent återvinns till textilfibrer, säger Anders Lundgren.

Här saknas innehåll

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons