Annons
Växjö

Växjöbutiken firar ettårsjubileum: ”Det kommer bli mycket tävlingar”

För ett år sedan startade Louise sin egen djuraffär i Tassar och morrhårs gamla lokaler. Nu blickar hon bakåt på året som gått och framåt på framtiden.
– De flesta vet ju om att Tassar och morrhår stängde ner, men inte alla vet ju om att Växjö Zoologiska finns, berättar Louise Olsson, delägare i Växjö Zoologiska.
Växjö • Publicerad 24 augusti 2023

För ett år sedan tog Louise Olsson över efter butiken Tassar och Morrhår i Växjö stängt. Tillsammans med sin kollega Therese Hellstigen driver de butiken Växjö Zoologiska, och firar nu sitt ettårs-jubileum.

– Jag tycker att det har gått som förväntat. Som alla andra företag så har vi haft svårigheter, men det har ändå gått bra.

Annons

Bland de utmaningar som butiken har mött på finns elpriserna. Louise säger att det det har vi inte roligt för någon, men även att nå ut till kunder har också varit en utmaning för butiken.

Louise Olsson firar ett år med Växjö Zoologiska.
Louise Olsson firar ett år med Växjö Zoologiska.Foto: Pontus Ohlson

– De flesta vet ju om att Tassar och morrhår stängde ner, men inte alla vet ju om att Växjö Zoologiska finns.

I och med att Louise jobbade på tassar och morrhår när butiken lade ner hade hon redan koll på rutinerna, vilka produkter kunderna vill ha och vikten av kundservice. Men företagande är inte alltid en dans på rosor. Bland annat elpriserna kan sätta käppar i hjulet.

– Man får ju dra ner på kostnaderna. Både när det kommer till el, men också ta in billigare produkter som vi får en bättre marginal på.

En av anledningarna till att Louise valde att fortsätta med egen butik i Tassar och morrhårs lokaler var för att inte tappa kontakten med kunderna. Att behålla dem har hon lyckats med, berättar hon.

– Ännu fler av våra gamla stammisar har kommit tillbaka efter att ryktet om att vi fortfarande är igång har spridit sig. Det blir så i denna branschen att man lär känna ägarna och deras djur och se dem växa upp. Först kommer de med sin lilla valp på åtta veckor, sedan får man gradvis se hur den växer upp. Man ser att den blir lite och lite större för varje gång.

Under året har man gjort flera förändringar gentemot hur verksamheten gick till innan Louise tog över. Till exempel är sortimentet är större.

– Både jag och Therese är hundnördar och tävlar mycket inom hundsport, så mycket av det sortimentet är nytt.

Hon berättar även att man har börjat med hundkurser, som lydnads- och valpkurser, samt pälsvård. Anledningen till att man har börjat erbjuda tjänster är för att det är kul, men även för att ha fler ben att stå på, berättar Louise.

– Jag klipper mycket hundar och det är jätteroligt. Det var inget som jag trodde att jag skulle börja med, men jag ångrar inte att jag gjorde det. Att ha flera ben att stå på är viktigt av ekonomiska skäl. Om en del av verksamheten går sämre kan en annan väga upp. Det är även ett sätt att nå ut till kunder. Klipper man sin hund här och blir nöjd kanske man köper något i butiken också.

–Om en del av verksamheten går sämre kan en annan väga upp, säger Louise Olsson.
–Om en del av verksamheten går sämre kan en annan väga upp, säger Louise Olsson.Foto: Pontus Ohlson
Annons

För att fira sitt ettårs-jubileum ska butiken fira den 25-26 augusti. Bland annat gästar Kronobergs katthem.

– Det kommer också bli mycket tävlingar, där man kan vinna presentkort till exempel, säger Louise.

Vad är drömmen att uppnå med butiken?

– Att kunna erbjuda så mycket som möjligt, skulle jag säga. När man kommer hit ska man känna att man är nöjd. Att hunden trivs och att man är nöjd, avslutar

Pontus OhlsonSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons