Annons
Växjö

Växjöbygget kan utses till fulaste nybygget

Växjö • Publicerad 12 februari 2024 • Uppdaterad 14 februari 2024
Nivika Center i Växjö.
Nivika Center i Växjö.Foto: Pressbild

Föreningen Arkitekturupproret, som säger sig arbeta för vackrare arkitektur, trivsammare städer och mänskligare boendemiljöer, delar varje år ut Kasper Kalkon-priset som utser Sveriges fulaste nybyggnad. Nu ska 2023 års fulaste hus utses och en av de nominerade byggnaderna finns i Växjö.

Det handlar om Nivika Center vid Arenastaden i Växjö. Enter Arkitektur är ansvarig arkitektbyrå och GBJ Bygg har byggt den 19 våningar höga byggnaden som innefattar både hyreslägenheter och en skola.

Annons

”Det ser mest ut som att en avloppstank på taket har sprungit läck och att innehållet har runnit ut över hela fasaden. Eller är det fasadpaneler som har fått rosta rejält redan innan de sattes upp? Det finns östeuropeiska bunkrar från kalla kriget som ser fräschare och mer inbjudande ut än det här skrotupplaget”, skriver Arkitekturupproret i motiveringen.

De skriver också att ”en mer intetsägande och motbjudande byggnad än det tragiska Nivika Center går knappast att hitta”.

MISSA INTE VÅRT ERBJUDANDE!

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons