Annons
Växjö

Växjöföretag måste bekämpa råttor som förorenar livsmedel

Ett åkeriföretag i Växjö måste nu bättra sig när det gäller livsmedelshanteringen. Kommunen kräver – efter flera klagomål – att företaget omedelbart ska börja bekämpa angrepp från skadedjur som riskerar att kontaminera maten som distribueras.
Växjö/Småland • Publicerad 9 september 2023
Genrebild.
Genrebild.Foto: andwill

Ett Växjöbaserat åkeriföretag har nu fått ett kommunalt föreläggande som gäller brister i bekämpningen av skadedjur.

Föreläggandet är utfärdat av miljö- och hälsoskyddsnämnden i en småländsk kommun och gäller Växjöföretagets terminal på den orten.

Annons

Nämnden skriver i föreläggandet att det vid flera tillfällen har förekommit klagomål om att livsmedel som har distribuerats av åkeriet har varit angripa av skadedjur.

När kommunens inspektörer i somras genomförde en kontroll av terminalen upptäcktes att flera portar var otäta och man hittade spillning från råttor på flera platser.

”Flera utrymmen var i behov av rengöring … på några ställen syntes spår av råttors tassar och svansar i terminalen”, står det i kommunens beslut.

Kommunen kräver nu att åkeriet omedelbart ska rengöra terminalen och börja bekämpa skadedjuren för att kunna leverera livsmedel på ett hälsoskyddsmässigt säkert sätt.

Miljö- och hälsoskyddsnämnden skriver vidare i beslutet att man kommer att genomföra uppföljande kontroller en gång i månad för att se till att ”skadedjursbekämpningen fungerar tillfredsställande”.

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons