Annons
Växjö

Växjöföretagare blir ny vd för kommunalt bolag

Det blir Krister Jönsson 60 år från Växjö som tar över vd-posten på kommunala bostadsbolaget i Alvesta. Nuvarande vd Stefan Blomkvist väljer att avsluta jobbkarriären.
Alvesta/Växjö • Publicerad 21 maj 2023
Foto: Per Jodenius

I februari tvingades Stefan Blomkvist acceptera Hyresmarknadskommitténs avgörande om hyreshöjning efter att bolaget och Hyresgästföreningen kört fast. 4,35 procent är historiskt högt för Allbohus men inte tillräckligt för att täcka bolagets kostnader. Han spådde nedprioriterat underhåll och en tuff ekonomisk sits för bolaget de kommande åren.

Nu står det klart att han väljer att stiga av uppdraget och Alvesta kommun har istället rekryterat in Krister Jönsson som idag driver egna bolaget Ledning och Logistik i Växjö AB, ett konsultbolag med fokus på organisationsutveckling och ledarskapsutbildningar.

Annons

– Stefan Blomkvist går lite tidigare än vi hade tänkt oss och avslutar sin jobbkarriär men har gjort ett förtjänstfullt jobb. Han rekryterades för att skapa ordning och reda och ge lugn och ro i Allbohus eftersom vi hade haft en stökig period med mycket personalbyten och på vd-posten. Så det vi har letat efter är en kandidat med bra ledaregenskaper och det tror vi oss ha hittat i Krister Jönsson, säger Alvestas kommunalråd Per Ribacke (S).

Rekryteringen är inte helt klar, ännu återstår för Allbohus nya styrelse som väljs vid bolagsstämman att tillstyrka den gamla styrelsens val samt för nya styrelseordföranden Jonny Almlöf att underteckna anställningskontraktet.

Vilka blir de stora utmaningarna för Krister Jönsson i Allbohus?

– De skiljer sig inte från andra kommunala bostadsbolag runt om i Sverige. Det är tufft att hantera räntorna vi har idag och de ökade kostnaderna. Att få ekonomi i det hela och samtidigt hantera den underhållsskuld som finns upparbetad, säger Per Ribacke (S).

Men kommunalrådet har egentligen högre ambitioner för bolaget.

– Allbohus måste också vara en del i Alvestas fortsatta utveckling. De måste kunna vara med och bygga nytt och samtidigt göra det på ett sätt så att folk har råd att bo i husen och lägenheterna.

Jens NielsenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons