Annons

Växjöföretagaren Micheal prisas: ”Det här känns fantastiskt”

Årets regionala vinnare av Skapa-priset heter Micheal Ulasi som har skapat en digital plattform som gör vård lättillgänglig och enkel för människor i utsatta områden.
Växjö • Publicerad 29 september 2023
Skapa-priset i Kronoberg 2023 gick till Micheal Ulasi på Swedcon18 AB. Han fick ta emot ett diplom och hyllningar från landshövding Maria Arnholm och Silvia Estadella på Almi Kronoberg.
Skapa-priset i Kronoberg 2023 gick till Micheal Ulasi på Swedcon18 AB. Han fick ta emot ett diplom och hyllningar från landshövding Maria Arnholm och Silvia Estadella på Almi Kronoberg.Foto: Pressbild

Sedan 1986 har Skapa-priset, som är landets största och mest prestigefyllda innovationspris, delats ut till minne av uppfinnaren Alfred Nobel. Nu har årets regionala vinnare i Kronobergs län presenterats.

Det är Växjöbon Micheal Ulasi från Swedcon18 AB med tjänsten Carelyo som med en digital plattform gör vård lättillgänglig och enkel för människor i utsatta områden.

Annons

– Det här känns fantastiskt, jag vill verkligen tacka alla som har gjort det här möjligt, säger Micheal Ulasi.

Han fick under tisdagen ta emot ett diplom och en check på 10 000 kronor på residenset i Växjö. Han är också med och tävlar nationellt om en halv miljon kronor på Skapa Innovationsgala i Stockholm den 9 november.

Idén till Carelyo kom när Micheals pappa i Nigeria blev sjuk. Han hade haft symptom under en tid men ignorerade dessa då det inte fanns möjlighet att prata med vårdpersonal i närheten av där han bodde. När han en dag föll ihop kunde sjukvården konstatera att han hade diabetes. Micheal insåg då att det fanns ett behov av att komma i kontakt med vården på ett annat sätt än rent fysiskt, som kan ta lång tid och kosta mycket.

När Micheals mamma för tre år sedan blev sjuk blev han påmind om bristerna i vården och arbetat med att utveckla lösningen drog igång på allvar. Carelyo är en plattform som vårdgivare kan koppla upp för att komma i kontakt med sina patienter. Lösningen innebär att vårdgivare och allmänläkare får ett verktyg som gör det möjligt att ha både fysiska och digitala möten som gör det enkelt för patienten och läkaren att kommunicera när som helst.

Micheal Ulasi har haft stor hjälp av ett hundratal LiA-studenter som utvecklat tjänsten och nu är målet att lansera en första pilot och validera tjänsten.

– Jag vill skapa en lösning som kan rädda liv och förenkla för människor att söka hjälp redan när de har symptom. Jag är inte nöjd om jag inte ser att lösningen kan ge glädje till både patienten och vårdpersonal som använder den, säger han.

Micheal Ulasi har också fått hjälp av Företagsfabrikens om bidragit med stöd, mentorskap och affärsutveckling kring hans idé.

Fakta

Motiveringen 2023

”Tillgång till vård direkt när man behöver den är för många en självklarhet, men det finns många länder i världen där det är en utmaning att nå medicinsk hjälp. Årets länsvinnare av SKAPA-priset i Kronoberg, med målen i Agenda 2030 i fokus, bidrar till en bättre livsstandard för människor i utsatta områden. Genom en omfattande digital plattform, Carelyo, gör länsvinnaren vården lättillgänglig och enkel för alla.”

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons