Annons
Växjö

Växjöföretaget fortsätter växa: ”Vi har ett rekryteringsbehov”

Från Fiji och Japan till Storbritannien och Norge. Växjöföretaget Milltech levererar styrsystem till sågverk över hela världen. Ett växande investeringsbehov ger ljusa framtidsutsikter.
– För oss är utmaningen att rekrytera personal. Vi behöver bland annat fler programmerare, säger Marcus Nilsson och Sören Schjölin, vd respektive försäljningschef på Milltech.
Växjö • Publicerad 24 oktober 2022
"Sågverken har ett växande investeringsbehov när det gäller styrsystem. Så vi ser en fortsatt god tillväxt framför oss. Utmaningen är att hitta personal. Framför allt söker vi programmerare", säger Marcus Nilsson och Sören Schjölin, vd respektive försäljningschef på Milltech.
"Sågverken har ett växande investeringsbehov när det gäller styrsystem. Så vi ser en fortsatt god tillväxt framför oss. Utmaningen är att hitta personal. Framför allt söker vi programmerare", säger Marcus Nilsson och Sören Schjölin, vd respektive försäljningschef på Milltech.Foto: David Färdigh

25 till 60 stockar i minuten. Det är vad som kan passera i en såglinje och för att kunna analysera stockarna samt optimera såväl volym som kvalité så gäller det att ha ett effektivt styrsystem. 20-årsjubilerande Växjöföretaget Milltech tillhör marknadsledarna när det gäller att leverera smarta styrsystem som gör att sågverken och därmed skogsproducenterna kan få maximalt utbyte av virket.

– Ökad effektivitet ger förutsättningar till bättre lönsamhet, säger Marcus.

Annons

Det var 2002 som Sören Schjölin och fyra arbetskollegor valde att starta eget. Företaget Milltech såg dagens ljus och fick en drömstart.

– Redan andra månaden fick vi in en 14-miljonersorder, berättar Sören.

Sedan dess har det varit en stadig tillväxt. 2019 såldes Milltech till ARAT-gruppen som ingår i börsnoterade Storskogen-koncernen. Framgångskonceptet är dock detsamma som tidigare.

– Att vi är flexibla och kundnära är vårt trumfkort.

Kunderna finns över hela jordklotet. Nyligen driftsäkrades ett par system i Sverige och leveranser är på gång till Norge, Polen, Nordirland och Chile.

– Vi har egen personal som åker till sågverken för att installera och driftsäkra systemen samt utbilda personalen. Som längst har vi varit i Fiji i Söderhavet. Chile och övriga Sydamerika är en viktig marknad för oss liksom Storbritannien och Mellaneuropa.

Svenska sågverk är självklart också en viktig kundgrupp. På en karta kan Sören räkna upp minst 123 större sågverksanläggningar i landet.

– Vi levererar till både mindre familjeägda sågverk som nischat in sig på viss typ av virke, exempelvis björk, och till större koncerner som framför allt satsar på stora volymer.

De senaste åren har sågverksbranschen upplevt en riktig hausse med växande efterfrågan och därmed ökande priser och vinster.

– Investeringsbehovet finns helt klart. Det finns många anläggningar idag som behöver bytas ut. Men man kör så länge det går.

Annons

Hur länge håller ett styrsystem?

– Mellan 20 och 40 år och under den tiden måste de el-komponenterna bytas ut två eller tre gånger.

Nytillträdda VD:n Marcus Nilsson ser ljust på framtiden för Milltech. En växande efterfrågan på styrsystem borgar för fortsatt god tillväxt. Utmaningen handlar snarare om att få tag i personal.

– Vi har ett rekryteringsbehov. Framför allt söker vi programmerare.

Vad kan ni locka med?

– Bra villkor och god arbetsmiljö. Man sitter inte och gör samma saker hela tiden utan vi kan erbjuda väldigt varierande och kreativa arbetsuppgifter. Flexibilitet är mottot både gentemot våra under och medarbetare.

Marcus, som kommer från IT-branschen och samtidigt har ett stort skogsintresse, ser många fördelar.

– Gillar man teknik så är det här helt rätt bransch. Det sker en spännande teknikutveckling.

Fakta

Milltech

Grundades: 2002.

Plats: Huvudkontor på Norremark i Växjö.

Vd: Marcus Nilsson.

Försäljningschef: Sören Schjölin.

Verksamhet: Styrsystem till sågverk.

Global marknad: Levererar styrsystem till sågverk över hela världen. Sverige, Norge, Österrike, Chile, Argentina, Fiji, Japan, Storbritannien och och Polen är några exempel.

Omsättning: 34 miljoner (2021).

Ägare: Ingår numera i börsnoterade Storskogen-koncernen.

Antal anställda: 15. Flera nyanställningar på gång.

Rekryteringsbehov: Växande. Behöver bland annat programmerare.

Ny teknik: Skog- och sågverksbranschen har tagit stora IT-språng de senaste 15 åren med digitalisering och tekniska innovationer. Idag kan styrsystemen exempelvis med hjälp av en datortomograf skiktröntga stockarna och därmed anpassa sågningen.

Sörens huvudbonad: Jag bär alltid hatt! Det har jag gjort sedan starten och är mitt signum. Utan hatt skulle kunderna inte känna igen mig.

Här saknas innehåll

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons