Annons
Växjö

Växjöföretaget i nytt samarbete med LNU: ”Det blir otroligt spännande”

Växjö • Publicerad 24 april 2024
Linnéuniversitetet i Växjö.
Linnéuniversitetet i Växjö.Foto: Elvedin Basic

Linnéuniversitetet och Växjöföretaget Measure & Change är involverade i ett pilotprojekt om beräkning av indirekta klimatutsläpp med hjälp av AI.

– Vi på LNU är glada över att få vara en del av detta projekt som belyser en av vår tids mest angelägna utmaningar, där AI-baserade beräkningar av indirekta utsläpp öppnar upp för insikter kring klimatpåverkan på ett mer effektivt sätt, säger Alexander Gustafsson, forskningsingenjör på

Annons

Institutionen för datavetenskap och medieteknik, som är ansvarig för projektet från Linnéuniversitetets sida.

De indirekta utsläppen från olika verksamheter är svåra och tidskrävande att beräkna men utgör ofta en stor del av klimatbelastningen. Med hjälp av AI och maskininlärning kan stora datamängder tas fram och analyseras. I samarbetet ska de utforska hur artificiell intelligens och maskininlärning kan användas för att identifiera och beräkna indirekta utsläpp, bland annat utsläpp från inköp av varor och tjänster.

– Det blir otroligt spännande när näringsliv och akademi möts i innovation och ny teknik på det här sättet. Vi är mycket glada över samarbetet med LNU, säger Paula Widén, tekniskt ansvarig på Measure & Change.

Samarbetet är en del av projektet HPC för SMF som finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden, Region Kronoberg och Region Kalmar län.

MISSA INTE!

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons