Annons
Växjö

Växjöförfattaren blir hedersdoktor

Växjö • Publicerad 20 december 2022
Johannes Anyuru.
Johannes Anyuru.Foto: Maja Kristin Nylander

Författaren Johannes Anyuru som är uppvuxen i Växjö har utsetts till hedersdoktor vid teologiska fakulteten vid Lunds universitet ”för sitt skarpa och lyhörda författarskap, som inte väjer för att adressera vår tids brännande etiska och politiska frågor som utanförskap, rasism och religion”.

– I en tid när det offentliga samtalet i alltför stor utsträckning präglas av fördomar och förenklingar erbjuder Anyuru med sitt författarskap en angelägen motvikt. Anyurus insatser för att motverka stereotyper och främja ett sansat offentligt samtal, där också religionen har något väsentligt att bidra med, vill vi genom detta hedersdoktorat uppmärksamma, säger Teologiska fakultetens dekanus, professor Stephan Borgehammar, i ett pressmeddelande.

Annons

Johannes Anyuru debuterade med diktsamlingen Det är bara gudarna som är nya 2003. Han vann Augustpriset för De kommer att drunkna i sina mödrars tårar 2017 och var i år nominerad till priset med romanen Ixelles.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons