Annons
Växjö

Växjöfotograf vann stor internationell fototävling

Växjö • Publicerad 8 april 2023
Niklas Englund (t.h.) på röda mattan i London med sitt pris.
Niklas Englund (t.h.) på röda mattan i London med sitt pris.Foto: Privat

I mars gick en en tävling arrangerad av The societies of photographers stapeln i London. Enligt de själva den största print-tävlingen i hela världen. Fotografer från när och fjärran ställde upp i olika kategorier. I kategorin ”advertising and commerical” tog Niklas Englund från Växjö hem första pris.

– Trodde inte riktigt att det var sant. Det är så stora namn som tävlar. Det var en fantastiskt häftig känsla när jag vann, säger Niklas Englund.

Annons

Bilden som Niklas ställde upp med var av en klocka som ligger på kaffebönor. Bilden tog han för några år sedan i portfoliesyfte och han har tidigare ställt upp med den i SM, dock utan samma framgång.

– När juryn i London bedömde den så tyckte de att det var ett väldigt bra koncept, att den var ljussatt väldigt fint och att helheten funkade bra ihop med färg och form.

Bilden på klockan som tog honom hela vägen till första plats i den internationella fototävlingen.
Bilden på klockan som tog honom hela vägen till första plats i den internationella fototävlingen.Foto: Niklas Englund

Idén till bilden fick han från själva klockans färg och form

– Det är en brun klocka med mörkt läderband vilket förde mina tankar till kaffebönor. Så jag satsade på att binda ihop bilden med formen och färgerna. Det kan vara rätt knasiga idéer i reklamvärlden och just den här gången gick det hem!

Niklas har tampats med dåligt självförtroende inom fotograferingen. Men den här vinsten har stärkt honom och han ser det som ett kvitto på att det han gör faktiskt är bra.

– När man får höra så mycket fina ord så växer man jättemycket.

Niklas Englund drömmer om att kunna försörja sig som fotograf och ha sin egen studio.
Niklas Englund drömmer om att kunna försörja sig som fotograf och ha sin egen studio.Foto: Martina Warenfeldt

Till vardags har han en heltidsanställning i Alvesta, men drömmen är att kunna försörja sig på sin fotografering.

– Just nu känner jag mig rätt ödmjuk. Högsta drömmen just nu är att ha en studio som jag kan driva och kan försörja mig på heltid. Att fota klockor, parfymer och motorcyklar och samtidigt kunna leva på det skulle såklart vara helt fantastiskt.

Här saknas innehåll

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons