Annons
Växjö

Växjökonstnär får stipendium på 100 000 kronor

Växjö • Publicerad 17 juni 2022
Foto: Pressbild

Den 29-årige konstnären Jesper Thour från Växjö har tilldelats Erland Cullbergstipendiet på 100 000 kronor. Han har tidigare studerat på Konstfack och tog masterexamen 2021.

En installation av Jesper Thours verk kommer att visas i Evert Lundquists ateljémuseum på Drottningholm under sommaren.

Annons

Erland Cullberg-stipendiet har tillkommit genom att dennes syskon ställt delar ur konstnärens kvarlåtenskap till förfogande. Fonden förvaltas av stiftelsen bakom Evert Lundquists ateljémuseum. Evert Lundquist var lärare, äldre kollega, förebild och mentor till Erland Cullberg.

Fakta

Juryns motivering

Jesper Thour materialiserar Francis Bacons drömmar, eller Björnjägarens eller Anna Casparssons. Sannolikt också Erland Cullbergs. Själv skulle Thour kunna vara drömd av vem som helst som söker en plats att där leva fri under himmelskupan. Många av de sökarna blir konstnärer på vägen. Men de flesta når aldrig fram; friheten man söker förbrukades i barndomens lekar, sedan miste minnena och drömmarna färgen. Thour framhärdar dock, han minns allt, och han glömmer därför inte heller striden mellan sin unga vilja och andras, mellan rovdjur och byte, ljus och dunkel.

Och han minns de höga mörka träden klösande sig fast i jorden under de ensamma strövtågen i skogarna, och solen på de fallna vitnande trädskeletten i gläntorna, snart blivna jord. Liv och död, frihet och tvång, grupp och individ. Porträtt av minnen av träd är titeln på en svit målningar av träd, levande träd, levande minnen. Thour ger i den titeln själv en karaktärsteckning av sitt konstnärskap då han kan sägas frambringa porträtt efter porträtt av minne efter minne från forna och kommande strider för frihet. Kanske särskilt för konstens frihet, den frihet som ändå ingen kan strida sig till - för konstnären får till sist sin frihet till skänks, liksom alla i begynnelsen fick sin barndom till skänks. Thour balanserar därför likt sina rovdjur på tre ben; barndom, frihet, konst.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons