Annons
Växjö

Växjölöftet blir Sverigelöftet – aktivitetskrav kan införas för bidragstagare

Växjö • Publicerad 6 april 2023
Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson.
Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson.Foto: Pressbild

Det som har kallats för Växjölöftet blir nu Sverigelöftet. Statsminister Ulf Kristersson (M) och finansminister Elisabeth Svantesson (M) har presenterat att bidragstagare ska delta i aktiviteter på heltid som motprestation för att få bidrag och att alla kommuner ska bli skyldiga att ha aktivitetskrav på heltid för bidragstagare.

– Snart ska alla kommuner ställa lika höga krav på att arbetslösa ska anstränga sig för att skaffa jobb eller utbildning som vi gjorde i Växjö. Krav är att bry sig, och det är hög tid att alla kommuner bryr sig lika mycket som vi, säger riksdagsledamoten Oliver Rosengren (M) som under flera år var ordförande för nämnden för arbete och välfärd i Växjö kommun och var med och införde Växjölöftet.

Annons

Under en presskonferens som nyligen hölls lyftes Växjö och Solna upp som exempel som de utgår från. Regeringen kommer inom kort att tillsätta en utredning som ska lämna förslag på hur aktivitetskravet ska utformas och vilka aktiviteter det är som ska utföras.

– Jag är stolt att det reformarbete vi genomförde i Växjö nu används som ritning när regering och riksdag förstärker och återupprättar arbetslinjen för hela landet, säger Oliver Rosengren (M).

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons