Annons
Växjö

Växjöpar åtalas för svartbygge vid Helgasjön

Växjö • Publicerad 4 oktober 2021
Helgasjön i Växjö. Bilden är en arkivbild och har ingenting med artikeln att göra.
Helgasjön i Växjö. Bilden är en arkivbild och har ingenting med artikeln att göra.Foto: Jan Bärtås

En man och en kvinna från Växjö har åtalats misstänkta för brott mot områdesskydd, efter att ha byggt flera byggnader utan tillstånd längs med Helgasjöns strand.

Det var 2019 som Växjö kommun fick in ett anonymt tips om att ett par från Växjö uppfört flera olovliga byggnader i anslutning till deras villa med sjötomt längs med Helgasjöns strand.

Annons

När inspektörer från kommunen genomförde ett platsbesök konstaterades totalt fem byggen som saknade bygglov eller dispens från strandskyddsbestämmelserna. Enligt Smålandsposten rörde det sig om en bastu, en fiskebod, ett pumphus, en 80 kvadratmeter stor gäststuga samt ett poolhus med trädäck.

Enligt kommunens bedömning har området privatiserats i stor utsträckning, och det är troligt att byggena har påverkat växt-och djurlivet. Något kommunen påpekar i sin åtalsanmälan till polisens riksenhet för miljö- och arbetsmiljömål.

I polisförhör nekar mannen till brott eftersom han inte trodde att man behövde något bygglov då det rörde sig om ”komplementhus i ej detaljplanelagt område”. Men enligt åklagaren har paret ”tillsammans och i samförstånd i strandskyddsområde utan dispens” uppfört byggnaderna och ska därför åtalas vid Växjö tingsrätt.

Åklagaren yrkar att mannen, med hänsyn till sin inkomst, ska betala 3 600 kronor i dagsböter och att kvinnan ska böta 15 600 kronor.

Här saknas innehåll

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons