Annons
Växjö

Växjöpar förlorar strid om grannarnas bygglov – regeringen säger nej till överklagandet

Växjö • Publicerad 23 februari 2022

Ett par som bor i Växjö tog för två år sedan strid mot planerna på ett större husbygge på granntomten vid sitt fritidshus nära havet i Ronneby. Men nu har de fått nej av både länsstyrelsen och regeringen.

Grannarna har fått bygglov för ett större fritidshus med garage som gränsar till Växjöparets fastighet, något som Växjöparet protesterat mot och de överklagade bygglovsbeslutet till länsstyrelsen.

Annons

Paret har uppgett att nybygget skulle innebära betydande olägenheter för deras fastighet, bland annat eftersom det skulle förkorta antalet soltimmar på deras tomt och att de nya grannarna skulle få ”gränslös insyn och övervakning” till deras bostad.

Länsstyrelsen gav tummen ner till överklagandet men paret gav sig inte. De överklagade bygglovet till mark- och miljödomstolen i Växjö, som skickade överklagandet vidare till regeringen för beslut. Anledningen är att även Försvarsmakten har motsatt sig bygglovet eftersom det nya fritidshuset kan inverka störande på den militära verksamheten vid Ronneby flygflottilj. F 17 har ett av sina flygstråk från landningsbanorna i Kallinge över platsen.

Regeringen har dock gett tummen ner för både Växjöparets och Försvarets invändningar och ger klartecken för nybygget.

Erbjudande

Testa SMP digital plus: En månad för en krona.

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons