Annons
Växjö

Växjöpolisen varnar för ny trend bland ungdomar

Växjö • Publicerad 13 mars 2022
Anette Östman Polis
Anette Östman PolisFoto: Lars-Göran Rydqvist

Växjöpolisen varnar nu för att missbruket av lustgas ökar bland ungdomar.

– Vi och kommunens fältarbetare hittar många lustgaspatroner ute och oroliga föräldrar kontaktar oss om detta. De tomma patronerna hittas både i köerna på Campus och runt skolor där ungdomarna är, säger områdespolis Anette Östman Ottosson i Växjö till Smålandsposten.

Annons

Lustgas är inte narkotikaklassat och inte heller olagligt – men kan ändå innebära stora risker. Enligt Riksförbundet narkotikafritt kan missbruk av lustgas ge ångest, oro, minnesluckor och hjärnskador. Det kan också leda till medvetslöshet.

Smålandsposten frågar vad polisen kan göra om de ser att ungdomar har lustgaspatroner, eftersom lustgas inte är narkotikaklassat.

– Vi kontaktar föräldrarna och berättar om det inträffade och vi har även möjlighet att skriva en orosanmälan till socialtjänsten. Det finns risk för att ungdomar som inte tycker att de får ett tillräckligt rus av lustgas är mer benägna att även testa andra preparat, svarar Anette Östman Ottosson i Växjö.

Fakta

Lustgas

Lustgas är en färglös gas med en något söt lukt som inandas och ger ett kortvarigt rus.

Lustgasen som används som smärtlindring i sjukvården vid exempelvis förlossningar är blandad med syrgas, medan lustgasen i patroner som missbrukas av ungdomar är ren lustgas.

Faktaruta gjord av Smålandsposten.

Erbjudande

Testa SMP digital plus: En månad för en krona

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons