Annons

Växjöpolisen varnar företag – löner riskerar betalas ut till bedragare

En ny form av företagsbedrägeri har uppmärksammats av Växjöpolisen. Brottsupplägget innebär att löner riskerar att betalas ut till en bedragare i stället för den anställde.
– Jag har aldrig sett det här tidigare, säger polisens presstalesperson Robert Loeffel.
Växjö • Publicerad 30 januari 2024
Genrebild.
Genrebild.Foto: ADAM WRAFTER

Ledningen för ett större företag som bland annat har verksamhet i Växjö har vänt sig till polisen och anmält att företaget har blivit utsatt för ett fräckt lönebedrägeri.

– Det rör sig om falska mejl som ser ut att komma från den anställde där personen informerar företagets löneavdelning om att man har bytt bank och man uppger ett nytt bankkonto där lönen i stället ska sättas in, berättar polisens presstalesperson Robert Loeffel.

Annons

På det aktuella företaget godtogs uppgifterna i det falska mejlet vilket innebar att januarilönen inte gick till den anställde – som fått sin mejl ”kapad” – utan till en bedragare.

– Jag har inte sett den här formen av bedrägeri tidigare och det är på sin plats att skicka ut en uppmaning till företag om att vara vaksamma på den här typen av lönemejl. Företagen måste se över sina säkerhetsrutiner när det gäller uppgifter om att ett bankbyte har skett, fortsätter Robert Loeffel.

Polisen ska nu försöka spåra vart lönepengarna tog vägen i det aktuella fallet.

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons