Annons
Växjö

Växjöpolitiker köper skärgårdsö till vrakpris: ”En dröm som går i uppfyllelse”

Växjö • Publicerad 14 januari 2023
Patrik Åkesson (KD).
Patrik Åkesson (KD).Foto: Lena Karlsson

Den tidigare riksdagsledamoten Torkel Lindahl levde ensam på släktens egen ö i Bohuslän och var ogift och hade inga barn när han avled. Han testamenterade halva släktön Jakobsö till Liberalerna, Sjöräddningssällskapet och lokala seglarklubben Stora Stenars SS.

Nu har Torkels 51 hektar stora del av ön med en villa på 232 kvadratmeter sålts. Köparen är Växjöpolitiken Patrik Åkesson (KD) som verkar ha gjort ett stort fynd.

Annons

Förra året låg fastigheten ute till försäljning för 20 miljoner kronor men slutpriset hamnade på 11 250 000 kronor, en minskning med 43,5 procent.

– Marknaden har förändrats mycket så 11 miljoner fick vi acceptera. Det är en väldigt speciell byggnad som kräver en speciell köpare. Och vi är inga fastighetsförvaltare som kan förvalta fastigheter år efter år. En annan hade kanske kunnat ha is i magen och fått mer betalt, säger Lars Tysklind som var Liberalernas ombud vid försäljningen till Strömstads Tidning.

Sekelskifteshuset är i stort behov av renovering. I huset har bland annat filmen Percy, Buffalo Bill och jag spelats in.

Intresset för fastigheten ska ha varit svagt och priset gick från 20 till 16 till 14 och ner till slutpriset. I fastigheten ingick bland annat jakträtt på dovhjort från år 2024, ostronbank, servitut på brygga och bygglov för sjöbod.

– Min familj har alltid velat ha ett ställe på västkusten. Så det är en dröm som går i uppfyllelse. Här är en fantastisk vacker miljö i ett strategiskt läge mitt i skärgården med nära avstånd till exempelvis både Smögen, Väderöarna och Norge, har Patrik Åkesson tidigare sagt i en intervju med Strömstads Tidning.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons