Annons
Växjö

Växjöprofilen Pontus Rasmusson avstängd från Youtube

Influencern Pontus Rasmusson, bosatt i Växjö kommun, är en idol för många barn och unga. Nu stängs hans Youtube-konto, med 177 000 prenumeranter och 89,5 miljoner visningar, av.
Växjö • Publicerad 17 september 2022 • Uppdaterad 29 december 2022
Pontus Rasmusson.
Pontus Rasmusson.Foto: JONAS LJUNGDAHL

Genom videos innehållande pranks och challenges har han skaffat sig ett stort följe, framförallt på Youtube och TikTok. Hans föräldrar figurerar i många av klippen, som ofta utspelar sig i deras gemensamma hem i Ingelstad.

Orsaken är att han har brutit mot Youtubes förbud mot att sexualisera minderåriga. Avstängningen sker efter att Svenska Dagbladet genomfört en granskning av den 24-åriga Youtubern. I granskningen framkommer att trots att hans innehåll är till för barn så har han vid flertalet tillfällen anspelat till sex i sina videos, någonting som bryter mot Youtubes barnsäkerhetspolicy. I ett mail till Svenska Dagbladet skriver Andrea Lewis Åkerman, kommunikationsansvarig på Google i Sverige:

Annons

”Efter granskning har vi stängt ner Pontus Rasmussons kanal för att ha brutit mot vår barnsäkerhetspolicy, vilken förbjuder innehåll som sexualiserar minderåriga”

Utöver anspelningar till sex i sina videos så har Pontus Rasmusson även kritiserats för att ha uppmanat barn att ringa till honom, vilket senare resulterat i dyra telefonräkningar. Detta även om samtalet aldrig nått hela vägen fram till Pontus Rasmusson själv.

Under förra året var Pontus Rasmusson Sveriges femte största Youtuber, enligt Medieakademin.

Hans andra Youtube-kanal, Pontus Rasmusson 2.0, finns kvar men granskas fortfarande.

Här saknas innehåll

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons