Annons
Växjö

Växjörestaurangen tvingas säga upp anställda efter nya lönekravet

Växjö • Publicerad 2 november 2023
Foto: Pontus Steneros

Från och med den 1 november höjs lönekravet för arbetskraftsinvandrare från 13 000 till 27 360 kronor, vilket kan få konsekvenser för företag.

SVT Nyheter Småland rapporterar att ägarna till Moshi Moshi på Storgatan i Växjö kommer att behöva säga upp två av fyra anställda för att kunna driva vidare restaurangen.

Annons

– Det är tufft att behöva göra det men det är antingen det eller stänga för gott, så enkelt är det. Först pandemin, kriget i Ukraina, höga elpriser, inflation och nu högre lönekostnader, säger José Rojas, delägare av restaurangen, till SVT Nyheter Småland.

Arbetskraftsinvandrare som kommer från länder utanför EU måste tjäna minst 80 procent av medianlönen i Sverige för att få arbetstillstånd. Regeringen vill att det höjda försörjningskravet ska minska den lågkvalificerade arbetskraftsinvandringen eftersom det i många fall handlar om arbete som i stället skulle kunna utföras av personer som redan bor i Sverige.

Det höjda lönekravet ska också bekämpa fusk och missbruk som är kopplat till arbetskraftsinvandring.

MISSA INTE VÅRT ERBJUDANDE! Testa Smålandsposten gratis i 30 dagar:

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons