Annons

Växjörevisor: Ica-handlare ville inte skylta med stora bolagsutdelningar under pandemin

Många Ica-handlare var under pandemin försiktiga med ordinarie bolagsutdelningar – för att inte skylta med sina stora vinstutdelningar.
Det har en revisor vid Ernst & Young i Växjö berättat i polisförhör under utredningen av den misstänkta insiderhärvan där en rad Ica-handlare är åtalade.
Växjö • Publicerad 3 september 2023

– På grund av pandemin så har många Ica-handlare varit försiktiga med ordinarie utdelningar. Man vill inte synas att man tar stora utdelningar, säger Växjörevisorn i polisförhör, och tillägger:

– Ica var vinnare under pandemin, många har ökat omsättningen rent generellt bland Ica-handlare. Det har varit vanligt med extra utdelningar.

Annons

Matpriserna har ökat kraftigt under de senaste åren och debatten om handlarnas vinster är livlig. Därför är revisorns uppgifter i polisförhöret om extra bolagsutdelningar extra intressanta.

Den två månader långa rättegången om insiderbrott mot 18 åtalade i Ica-härvan inleds på tisdag i Stockholms tingsrätt.

Revisorn som förhördes som vittne har lång erfarenhet och har i över 20 år varit revisor för ett antal olika Ica-butiker.

När polisförhöret hölls hade han varit revisor i två år för ett par bolag som knyts till en småländsk Ica-butik där företrädarna är misstänkta för insiderbrottslighet.

Det är de båda bolagen som Växjörevisorn förhördes om. Den aktuelle Ica-handlaren ägde vid tillfället 697 av moderbolagets 900 aktier. Tre ägdes av Ica och resterande 200 av handlarens sambo.

Dotterbolaget ägdes av moderbolaget till 50,1 procent och resterande av handlarens barn.

Stora extrautdelningar från en Ica-handlares båda bolag, som har en Växjörevisor, gick till att köpa Ica-aktier. Enligt åklagaren hade handlaren och flera av dennes vänner inom Ica-sfären insiderinformation.
Stora extrautdelningar från en Ica-handlares båda bolag, som har en Växjörevisor, gick till att köpa Ica-aktier. Enligt åklagaren hade handlaren och flera av dennes vänner inom Ica-sfären insiderinformation.Foto: Arkivbild

På årsstämman i maj 2021 delade dotterbolaget ut fyra miljoner kronor till ägarna. Utdelningen föreslogs i årsredovisningen och var därför en ordinarie utdelning.

Mindre än ett halvår senare kontaktade Ica-handlaren revisorn på nytt och gjorde klart att man ville ha extra utdelning på ytterligare fyra miljoner från samma bolag samt även en miljon privat från moderbolaget.

Revisorn hade inga synpunkter eftersom enbart moderbolaget hade 20 miljoner kronor som kunde delas ut, det var bra likviditet i båda bolagen.

Ica-handlaren nämnde ingenting om orsaken till extrautdelningarna som skulle utbetalas redan dagen efter. Beslutet togs på en extra bolagsstämma.

Annons

Åklagaren påstår att handlaren, sambon och barnen hade insiderinformation inför utköpsbudet av Ica Gruppen AB från börsen i november 2021 och därför satsade tungt.

I februari 2022 kontaktades revisorn på nytt av Ica-handlaren angående en extra utdelning från dotterbolaget – den här gången på 10 miljoner kronor. Fem miljoner skulle gå till moderbolaget och resterande fem miljoner till barnen.

Och mindre än två veckor senare kom begäran om ännu en extra utdelning på 6,5 miljoner från moderbolaget.

– Jag känner inte till vad anledningen till utdelningarna var. Det rymdes med god marginal inom det som var möjligt att dela ut, påpekar revisorn i polisförhöret.

Revisorn tillade att när den stora extrautdelningen gjordes frågade han Ica-handlaren om de hade investeringar på gång. Med en större investering menades i storleksordningen 10-20 miljoner, förtydligar Växjörevisorn.

Svaret från handlaren blev att det inte fanns någon sådan investering som var nära förestående.

Ica-handlaren är åtalad för grovt insiderbrott för att för egen räkning och tillsammans med sina anhöriga köpt aktier i Ica Gruppen för de båda bolagens räkning.

Handlaren är även åtalad för grovt insiderbrott eftersom han trots insiderinformation om Ica Gruppen misstänks ha rått eller uppmanat andra att köpa aktier som rör bolaget.

Både Ica-handlarens i företaget engagerade barn och sambo är också åtalade för grovt insiderbrott. Samtliga förnekar brott.

Åklagaren vill att Stockholms tingsrätt ska besluta att sammanlagt 1,5 miljoner kronor, privat vinst av aktieköpen med påstådd insiderinformation, ska förverkas från de fyra brottsmisstänkta såsom utbyte av brott.

Åklagare Pontus Hamilton vid Ekobrottsmyndigheten har lett utredningen runt Ica-härvan där 18 åtalade ställs inför rätta i Stockholms tingsrätt.
Åklagare Pontus Hamilton vid Ekobrottsmyndigheten har lett utredningen runt Ica-härvan där 18 åtalade ställs inför rätta i Stockholms tingsrätt.Foto: Rickard Kilström
Annons

Men den ekonomiska smällen kan bli betydligt större än så. Åklagaren yrkar även att drygt 19,5 miljoner kronor ska förverkas från den småländske Ica-handlarens dotter- respektive moderbolag.

I mitten av september 2021 träffades Ica-handlaren och den misstänkte huvudläckan från Blekinge. I direkt anslutning till lunchmötet la handlaren, enligt åklagaren, i samförstånd med barnen en order om att köpa aktier för 25 miljoner kronor.

I ett avlyssnat samtal med Ica-handlaren från den 23 mars 2022 framgår att polisen efter razzian ringt och berättat att han är anhållen i sin frånvaro. Men Ica-handlaren säger i samtalet med sin vän att han inte är orolig för en kommande husrannsakan – då han ”inte har något hemma och han deleatat (raderat) alla sms och sånt”.

Dagen innan hade polisen gripit handlarens båda barn under insiderrazzian, medan han själv och sambon greps fem dagar efter det avlyssnade samtalet just hemkomna från en utlandsresa.

Nästa avsnitt: Polisen läckte ut misstanken om insiderbrott mot Ica-handlare – månaden innan razzian

Daniel JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons