Annons
Växjö

Växjös biskop Fredrik Modéus kan bli ärkebiskop

Växjö • Publicerad 20 mars 2022
Foto: Charlotte Granrot Frenberg

Ärkebiskop Antje Jackelén meddelade för ett tag sedan att hon kommer att gå i pension hösten 2022 och arbetet med att hitta hennes efterträdare har inletts.

Vid ett digitalt samråds- och pläderingsmöte för alla röstberättigade i ärkebiskopsvalet under tisdagen lyftes fem namn fram som tänkbara kandidater till att bli ny ärkebiskop. En av dem är Fredrik Modéus, biskop i Växjö stift.

Annons

Mötet har ingen formell roll i själva valprocessen men kan vara en fingervisning inför nomineringsvalet den 30 mars. De namn som har pläderats för är inte officiella kandidater i ärkebiskopsvalet och fler namn kan tillkomma.

Vid nomineringsvalet den 30 mars utses minst fem kandidater som efter behörighetsprövning går vidare till den första valomgången den 18 maj. Om någon där får mer än 50 procent av rösterna är valet avgjort. Annars går de två kandidater som fått flest röster vidare till en andra valomgång den 8 juni.

Ärkebiskopen väljs av ledamöterna i kyrkostyrelsen och av ledamöterna i stiftsstyrelser och domkapitel i Svenska kyrkans tretton stift. Eftersom ärkebiskopen också blir biskop i Uppsala stift röstar också diakoner och präster som har en tjänst i Uppsala stift, samt lika många förtroendevalda elektorer som är utsedda av stiftets församlingar. För att Uppsala stift inte ensamt ska kunna avgöra valet delas dessa röster med tio.

Var tredje biskop i Växjö stift har blivit ärkebiskop och ska den traditionen följas är det Fredrik Modéus tur.

Erbjudande

Testa SMP digital plus: En månad för en krona.

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons