Annons
Växjö

Växjös biskop nominerad i ärkebiskopsvalet

Växjö • Publicerad 30 mars 2022
Fredrik Modéus, biskop Växjö stift.
Fredrik Modéus, biskop Växjö stift.Foto: Lina Alriksson

Under onsdagen hölls ett nomineringsval av kandidater till posten som ny ärkebiskop i Svenska kyrkan. Växjö Stifts biskop Fredrik Modéus fick 11,22 procent av rösterna och är en av fem kandidater som gått vidare.

– Jag är tacksam för förtroendet och känner ödmjukhet inför fortsättningen. Det har behövts en del bön och tankemöda för att komma fram till beslutet att vara med i ärkebiskopsvalet, inte minst för att uppdraget som biskop i Växjö stift är både spännande och meningsfullt, säger Fredrik Modéus.

Annons

Kandidaterna kommer nu att behörighetsprövas av Svenska kyrkans ansvarsnämnd. och den 18 maj genomförs valet. Om ingen av kandidaterna till ärkebiskopsposten får mer än 50 procent av rösterna kommer ett andra val att hållas den 8 juni.

Den biskop som fick flest röster i nomineringsvalet var Fredrik Modéus bror Martin Modéus i Linköpings stift med 29,25 procent.

Erbjudande

Testa SMP digital plus: En månad för en krona.

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons