Annons
Växjö

Växjös förre domprost avkragas efter utomäktenskaplig relation

Växjö • Publicerad 1 februari 2022
Biskop Thomas Petersson var domprost i Växjö mellan 2011 och 2018.
Biskop Thomas Petersson var domprost i Växjö mellan 2011 och 2018.Foto: Magnus Aronsson

Växjös tidigare domprost, biskop Thomas Petersson i Visby avkragas och är därmed inte längre behörig som präst eller biskop, det rapporterar Smålandsposten.

Beslutet togs av biskoparnas ansvarsnämnd under tisdagen. I beslutet konstaterar nämnden, utifrån de uppgifter biskopen själv lämnat, att han under ett par år haft en relation utanför äktenskapet med en anställd i stiftet.

Annons

Ansvarsnämnden finner att biskopen genom sitt agerande ”brutit mot sina avlagda vigningslöften och att hans handlande i avsevärd mån skadat det anseende en biskop bör ha”.

Thomas Petersson anmälde sig själv till Svenska kyrkans ansvarsnämnd för biskopar för ett par månader sedan. Flera kyrkoherdar på Gotland har även anmält honom.

Erbjudande

Testa SMP digital plus: En månad för en krona

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons