Annons
Växjö

Växjös förre domprost utreds av ansvarsnämnd – anmälde sig själv

Växjö • Publicerad 3 december 2021
Biskop Thomas Petersson.
Biskop Thomas Petersson.Foto: Magnus Aronsson

Biskopen i Visby stift Thomas Petersson, tidigare domprost i Växjö stift, har anmält sig själv till Svenska kyrkans ansvarsnämnd för biskopar, rapporterar Smålandsposten.

– Jag har inte gjort något olagligt, men jag har gjort fel, säger han till tidningen.

Annons

Exakt vad han har gjort lämnas osagt, men han framhåller att det rör hans privatliv.

Utöver sin egen anmälan har flera kyrkoherdar i Visby stift anmält honom till ansvarsnämnden. Svenska kyrkans ansvarsnämnd för biskopar utreder nu ärendet och ska undersöka om förtroendet för honom är skadat.

Ansvarsnämnden har möjlighet att antingen avskriva ärendet eller att avkraga biskopen, vilket innebär att han förklaras obehörig att utöva vigningstjänst. Beslutet väntas först efter nyår.

Testa SMP digital plus: En månad för en krona

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons