Annons
Växjö

Växjös första uppvärmda bänk på plats

Växjö • Publicerad 7 december 2023
Växjö har fått sin första fjärrvärmeuppvärmda bänk.
Växjö har fått sin första fjärrvärmeuppvärmda bänk.Foto: Pressbild

Växjö har fått sin första bänk med inbyggd fjärrvärme som ska vara en varm träffpunkt oavsett väder och säsong. Bänken är placerad utanför Växjö Energis huvudkontor på Kvarnvägen på Öster i Växjö.

– Vi ville skapa en mötesplats som våra kunder och medarbetare kan använda oavsett årstid och väder. Bänken kommer att få en behaglig temperatur på drygt 30 grader även när det är som kallast ute, säger Johan Anehall, chef för affärsrelationer på Växjö Energi.

Annons

Bänken, som har tagits fram av Växjö Energi, värms upp genom att utnyttja värmen från det återvändande vattnet i fjärrvärmenätet och temperaturen anpassas efter utomhustemperaturen vilket innebär att ju kallare det är ute, desto varmare blir bänken.

Växjö har ett fjärrvärmenät på ungefär 40 mil som som förser 10 000 villor och företag med värme och kyla. Fjärrvärmen produceras av förnybara biobränslen från skogen, som grenar, toppar och andra rester.

– Detta är ett spännande exempel på hur fjärrvärme kan användas utöver att värma hus och vatten. Returvärmen i fjärrvärmenätet används idag till exempel för att hålla gator, torg och entréer fria från snö och is, så kallad markvärme. Det finns stor potential att ta vara på ännu mer av returvärmen i framtiden. En sänkt returtemperatur medger också ökad lokal elproduktion, säger Johan Anehall.

MISSA INTE VÅRT ERBJUDANDE!

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons