Annons
Växjö

Växjös nya bussdepå byggs – med återbrukat tegel och material

Växjö • Publicerad 16 oktober 2022
Den nya bussdepån i Växjö är nu under byggnation.
Den nya bussdepån i Växjö är nu under byggnation.Foto: Pressbild

Byggnationen av den nya elbussdepån på Norrängen i Växjö är igång. På fastigheten fanns tidigare en stor tegelbyggnad som behövde rivas. Teglet som var i fint skick används nu till den nya bussdepån.

– Att återbruka byggmaterial är inget nytt utan något vi länge har arbetat med, men i och med detta projekt ville vi gå ett steg längre och kravställa återbruk av teglet. Vi har i och med det här projektet lärt oss att återbruka på ett mer strukturerar sätt, säger regionens energi- och hållbarhetsingenjör Lisa Bringhed.

Annons

Nästan 1 000 kvadratmeter tegel kunde återbrukas från den tidigare byggnaden och det behövdes 500 kvadratmeter tegel till de nya bussdepån.

I projektet har även ett garage, ett miljöhus, en lyft, flertalet fönster och isolering också återbrukats från Norrängen. Den nya verkstads- och kontorsdelen kommer att ha solceller och regnvattnet kommer att samlas upp till tvätt av bussarna.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons