GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Växjös studenter i topp för klamydiatester

Växjö • Publicerad 22 januari 2022
Foto: Mats Holmertz

Vårdgivaren Kry har sammanställt vilka orter som beställt flest klamydiatest via deras tjänst. Resultatet visar att det är studentstäder som toppar listan över flest genomförda klamydiatester. Flest tester har beställts till campusområdet i Växjö.

Postnumren på topplistan över flest genomförda klamydiatest har gemensamt att de alla är campusområden. Linnéuniversitetet är i topp, tätt följt av Örebro universitet och Högskolan i Gävle.

– Det är tydligt att det är de städer med universitet och högskolor som sticker ut i statistiken. Klamydia är den vanligaste könssjukdomen i Sverige och allra vanligast hos personer under 30 år. För att minska smittspridning och behandla drabbade är det viktigt att fler testar sig och får rätt behandling men framför allt vill vi uppmana alla, inte minst studenter, att tänka till innan man har oskyddat sex, säger Maria Christoffersson som är sjuksköterska och arbetar på Kry.

Statistiken innehåller samtliga beställningar i Sverige av hemtest för Klamydia genom Kry-appen. Topp 5-platserna är alla kopplade till olika studentstäder:

  • Linnéuniversitetet i Växjö
  • Örebro universitet
  • Högskolan i Gävle
  • Umeå universitet
  • Lunds universitet

Det senaste året har nästan 65 000 hemtest beställts för klamydia via Kry-appen. Det är runt 10-15 procent av alla klamydiatest som görs i Sverige.

Erbjudande

Testa SMP digital plus: En månad för en krona

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.