Växjö

Växjöskolan satsar på maten

Växjö • Publicerad 14 december 2021
Foto: Christian Ekstrand

Kronoberg Skola, där även Nordic International School Kronoberg ingår, har gjort en ny satsning på skolmaten och matsalen.

Efter höstlovet har eleverna själva fått bestämma hur deras lunchmeny ska se ut för veckan. Med hjälp av en app där det listas ett stort antal alternativ varje dag kan eleverna göra sin beställning inför kommande veckan.

– Vi ger eleverna en helt ny matupplevelse på skolan och det gör vi dels genom att får möjlighet att välja sin mat, dels genom ny möblering som mer liknar en restaurangs, säger Patrik Hallbäck, verksamhetschef kök och matsal inom Watma Education.

Med hjälp av beställningarna vet restaurangen då exakt hur många portioner de ska handla och laga för. Enligt ett pressmeddelande har konceptet på de skolor inom Watma Education som redan har konceptet gjort att fler elever äter lunch varje dag samtidigt som skolrestaurangens miljöpåverkan minskar.

– Våra beräkningar visar att vi kan sänka vårt avfall med 60% om eleverna skolorna äter upp det vi beställt. Då har vi samtidigt råd att höja kvalitet på råvarorna vi köper in, utan att vi tummar på budgeten. Så om maten hamnar i magen och inte i soporna är vi alla vinnare, säger Patrik Hallbäck.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.