Annons
Växjö

Veab med nytt projekt för att locka tjejer till energibranschen: ”Positiva till att prova på”

Veab anordnade under sommaren projektet ”Sommarspanarna” som riktar sig till unga tjejer i syfte att få dem att välja ett tekniskt yrke i framtiden.
– Vi kände att vi behövde göra en insats för att locka fler tjejer att söka till något tekniskt yrke och helst till oss såklart, säger Malin Lundmark, personalutvecklare, Veab.
Växjö • Publicerad 17 augusti 2023
Veab vill se fler tjejer i energibranschen i framtiden.
Veab vill se fler tjejer i energibranschen i framtiden.Foto: Veab

Projektet ”Sommarspanarna” har under sommaren engagerat 14 tjejer som till hösten ska börja årskurs nio. Under en vecka fick tjejerna lösa olika uppgifter kopplade till energifrågor. I slutet av veckan fick sedan ungdomarna presentera sina lösningar genom en egengjord film. Syftet med projektet är att locka fler tjejer till att välja ett tekniskt yrke i en mansdominerad bransch.

– Det finns en brist på tjejer som söker sig till energibranschen och vi kände att vi behövde göra en insats för att locka fler tjejer att söka till något tekniskt yrke och helst till oss då såklart, säger Malin Lundmark, personalutvecklare, Veab.

Annons

Själva konceptet med att locka fler unga tjejer till energibranschen är dock inget nytt i sig för Veab. Redan för tio år sedan startade Veab upp projektet ”Energi för tjejer”.

– När vi startade projektet för tio år sedan var det mest för att visa upp vår verksamhet genom studiebesök och lite prova på uppgifter. Men sen kände vi att intresset svalnade och vi hade problem med att få sökande. Då tänkte vi att det var dags att se över konceptet och då föddes Framtidsspanarna, säger Malin Lundmark.

Malin tycker responsen från ungdomarna varit god och hon anser att det nya konceptet blivit bättre.

– I år hade vi 39 sökande vilket är fler än tidigare. Ungdomarna är positiva och nyfikna till att prova på nya saker. De flesta säger att de kan tänka sig gå en teknisk utbildning på gymnasiet, säger Malin Lundmark.

Nikki Pettersson, som var en av deltagarna tyckte sommarjobbet var roligt och givande.

– När jag sökte kändes det som att det skulle bli en bra erfarenhet och det lät intressant. Vi fick lyssna på presentationer och fick se anläggningen och även göra en del praktiska saker. Det var kul, säger Nikki.

Nikki börjar årskurs nio till hösten och känner att veckan på Veab gjort att hennes teknikintresse växt.

– Jag var inte så intresserad av teknik innan men efter den här veckan så blev jag lite mer intresserad. Jag vet inte vad jag ska välja för gymnasieutbildning än, men det kan bli teknik, säger Nikki.

Christoffer JönssonSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons