Annons
Växjö

Veab pausar satsning på bioflygbränsle

Växjö • Publicerad 15 september 2023
Hugo Hermansson (S).Foto: Anders Karlsson

Det kommunägda energibolaget har sedan 2018 samarbetat med KLM Royal Dutch Airlines, Södra, SkyNRG, RISE Research Institutes of Sweden och 2030-sekretariatet för att skapa förutsättningar för att börja producera bioflygbränsle vid Sandviksverket i Växjö.

Enligt Veabs beskrivning skulle den planerade anläggningen bidra till ett mer hållbart flyg genom att tillverka ”högkvalitativt bioflygbränsle av restprodukter från skogen och därmed minskade klimatutsläpp”.

Annons

Nu har man beslutat att pausa eller avbryta projektet till följd av tuffare ekonomiska tider.

– Vi beslutade förra veckan att vi går ur eller pausar det. Det beror lite på vad diskussionen med KLM och Södra säger, om de vill köra vidare utan oss. Det vet vi inte, säger Veabs styrelseordförande Hugo Hermansson (S) till Smålandsposten.

Att man pausar eller drar sig ur projektet är en del av ett besparingsarbete. Men enligt Hugo Hermansson finns det en risk för att det blir ett inkomsttapp i det långa loppet.

– Det är en besparing nu men det finns en risk att vi tappar en intäkt i framtiden.

Här saknas innehåll

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons