Annons
Växjö

Veab vill ha stickspår till järnvägen

Växjö • Publicerad 15 november 2022
Sandviksverket i Växjö.
Sandviksverket i Växjö.Foto: Jonas Ljungdahl

Växjö Energi AB siktar på att ha en fullskalig anläggning för koldioxidinfångning i drift på Sandviksverket år 2027 och fånga in cirka 180 000 ton koldioxid årligen.

Nu planerar Veab ett nytt järnvägsstickspår på sin anläggning i syfte att kunna frakta flytande koldioxid på tåg. Norconsult utreder nu förutsättningarna för det nya stickspåret.

Annons

– Stickspåret kommer att vara cirka 300 meter långt och ansluta till befintlig järnväg som passerar strax utanför Växjö Energis produktionsanläggning. Vårt uppdrag omfattar bland annat bana/spår, mark, signal och kontaktledning. Men även el/lågspänning, tele, miljö, BPU och buller ingår, säger Norconsults uppdragsledare Göran Kannerby.

Genom att fånga in den förnybara koldioxid som släpps ut kan Växjö Energi bidra till negativa utsläpp som innebär att atmosfären tvättas på koldioxid och att verksamheten blir klimatpositiv. Den flytande koldioxiden ska fraktas via tåg och vidare med båt till havet.

Tågen som ska frakta koldioxid från produktionsanläggningen i Växjö beräknas kunna rulla på det nya stickspåret år 2027.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons