Annons
Växjö

Veterinärbrist gör att lantbrukare får behandla sina djur själva

Växjö • Publicerad 28 juli 2023
Veterinären Caroline Almroth visar hur en rutincheck på betet kan gå till.
Veterinären Caroline Almroth visar hur en rutincheck på betet kan gå till.Foto: David Johansson

Det råder veterinärbrist i länet. Ofta kan veterinärhjälp behövas akut, speciellt när man driver en stor gård där det föds många djur. I och med veterinärbristen så kan det vara svårt att får tag på en jourveterinär snabbt nog.

För att tackla problemet så har flera lantbrukare nu gått en kurs i vad som kallas för delegering, så att man kan behandla sina kor själva.

Annons

– De får inte göra allt, men mycket. De får behandlingsinstruktioner och läkemedel av mig och sedan kan de utföra behandlingen själva. Jag åker hit på kontrollbesök så att alla lagar och regler följs. Allt jobb journalförs och det kontrolleras av mig cirka var åttonde vecka, säger veterinär Caroline Almroth, stordjursveterinär på Gård & Djurhälsan.

Efter att ha gått delegeringskursen kan lantbrukarna bland annat behandla juverinflammationer, ledinflammation på kalv och diarréer själva.

I kombination med det tuffa veterinärläget ställs Linn och Mattias inför andra svårigheter - foderbristen och långa köer till slakterierna.

– Det kommer bli väldigt problematiskt till hösten om vi inte får en bättre andraskörd, då tvingas vi tyvärr att slakta ut. Om det ens går, det är redan långa köer till slakterierna, säger lantbrukaren Mattias Nilsson till Smålandsposten.

Här saknas innehåll

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons