Annons
Växjö

Vill inte skambelägga de som flyger - Allians för Växjö vill ändra resepolicy

Växjö • Publicerad 22 april 2023
Pernilla Tornéus (M)
Pernilla Tornéus (M)Foto: Elvedin Basic

I en motion skriver Allians för Växjö att de vill se över kommunens resepolicy. De menar att det i dagsläget läggs stor vikt vid att alla tjänsteresor ska ske fossilbränslefritt. Där ingår tåg, kollektivtrafik, cykel samt bil med 100% fossilfritt drivmedel. Nu vill alliansen att även flyget, med miljövänliga tillval, blir ett likvärdigt färdmedelsalternativ i resepolicyn.

– Det är av yttersta vikt att vi fortsätter utveckla fossilfritt flygbränsle samtidigt som vi inte skambelägger de som av olika anledningar använder flyget som transportmedel, säger Pernilla Tornéus (M) i ett pressmeddelande.

Annons

Man tar även upp flygplatsen i Växjö som ett argument för att inkludera flygresor i resepolicyn.

Växjö Småland Airport.
Växjö Småland Airport.Foto: Ebba Sund

– Flygplatsen är en viktig del i Växjös attraktivitet och fortsatta utveckling. För att möjliggöra fler nyetableringar och skapa nya arbetstillfällen behövs goda kommunikationer. Särskilt viktigt är regelbundna flyg till Stockholm. Det är orimligt att kommunens resepolicy nästan gör det omöjligt att nyttja flyget för kommunens medarbetare. Flyget behövs och vi behöver göra det vi kan för att stärka näringslivet, säger Anton Olsson (M).

Växjö kommun är delägare i Småland Airport och Jon Malmqvist (KD) menar att man som kommun inte kan vara trovärdiga i sin roll som ägare med resepolicyn man har i dagsläget, som enligt honom i princip omöjliggör allt resande med flyg.

Här saknas innehåll

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons