Annons
Växjö

Villaägare byggde utan lov – straffas med rejäla böter

Kommunen fick in en anonym anmälan om olovlig byggnation. Nu måste ägarna till villan i Växjö betala 31 000 kronor i ”byggböter”.
Växjö • Publicerad 14 september 2023
Foto: Olof Elfverson

Ett medelålders par som bor i ett villakvarter i Växjö har straffats med en rejäl byggsanktionsavgift.

Det var förra hösten som kommunen fick in en anonym anmälan om olovlig byggnation. Enligt anmälaren hade paret byggt ut sin villa utan att ha haft något bygglov.

Annons

När personal från kommunen besökte fastigheten i våras kunde man konstatera att huset hade byggts till med ett cirka 20 kvadratmeter stort uterum och tillhörande skärmtak.

Paret hade under hösten skickat in en ansökan om bygglov för uterummet och taket men hade inte inväntat kommunens beslut i ärendet.

”Eftersom fastighetsägarna har byggt till bostadshuset med uterum och skärmtak utan startbesked, ska nämnden besluta om en sanktionsavgift”, skriver miljö- och byggnämnden i sitt beslut.

Paret måste därmed betala ”byggböter” till kommunen på totalt 31 000 kronor för det olovliga byggandet.

Byggsanktionsavgift

• En byggsanktionsavgift är en särskild avgift som kommunen kan ta ut vid vissa överträdelser av plan- och bygglagen (PBL). Avgiften tas ut oavsett om man haft uppsåt till överträdelsen eller inte.

• Avgiften finns till så att folk ska följa de regler som finns för byggande.

• Storleken på byggsanktionsavgiften är reglerad i plan- och byggförordningen. Hur stor avgiften blir beror på vilken typ av överträdelse det är fråga om samt hur stor överträdelsen är.

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons