Annons
Växjö

Villaägare fick totalt eldningsförbud – lungsjuk granne tog skada: ”Hatar vår familj”

Kronoberg • Publicerad 11 juni 2022
Infekterad grannstrid om rök från braskamin har blossat upp i villakvarteret.
Infekterad grannstrid om rök från braskamin har blossat upp i villakvarteret.Foto: LENNART MÅNSSON

En infekterad grannstrid om vedeldning har blossat upp i ett villaområde på en mindre ort i Kronobergs län. En granne som lider av både kol och astma vände sig först till miljönämnden i den aktuella kommunen och krävde att ägarna till grannvillan skulle förbjudas att elda i sin kamin.

Den lungsjuka grannen förklarade att eftersom dennes hus har en frånluftsvärmepump så sugs röken från vedeldandet ofta in i bostaden vilket skapar enorma besvär med andningen och syreupptagningen.

Här saknas innehåll

Annons

Kommunen granskade ärendet och kom fram till att det skulle vara en ”alltför ingripande åtgärd” att besluta om ett totalt eldningsförbud. I stället slog kommunen fast att villaägarna i grannhuset måste vidta försiktighetsåtgärder när de eldar i sin kamin, det vill säga inte elda när vinden ligger på mot den sjuka grannens hus.

Grannen nöjde sig inte med detta utan överklagade till länsstyrelsen. Och myndigheten kom fram till att ett totalt vedeldnings-förbud var på sin plats, eftersom röken utgjorde en ”akut risk” för grannens hälsa.

Då överklagade villaägarna till mark- och miljödomstolen i Växjö. De förklarade att de ville fortsätta att trivselelda i sin kamin, precis som de andra fastighetsägarna på samma gata. De förklarade vidare att grannens bråk om vedröken ”inte berodde på kol utan på att hen hatar deras familj” och att de flera gånger polisanmält både hotelser och trakasserier.

Grannen berättade för domstolen att lungproblemen har minskat betydligt sedan eldningsförbudet trätt i kraft och att det ”vore en katastrof om grannarna fick tillåtelse att elda igen”.

Mark- och miljödomstolen försöker nu gå båda parterna till mötes i rök-tvisten. Man upphäver totalförbudet eftersom det anses vara en alltför ingripande åtgärd. I stället ska villaägarna få elda i sin kamin, men endast en gång i veckan under vinterhalvåret. De måste använda torr ved och de får inte elda när vinden ligger på mot grannens fastighet.

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons