Annons
Växjö

Villaägare förstod inte kommunens beslut – vann i domstol om sitt svartbygge

Villaägaren uppgav att han inte förstod kommunens beslut – att han skulle tvingas riva det olovliga bygget och betala 16 000 kronor i böter. Nu ger domstolen honom rätt och konstaterar att kommunen har brustit i sin kommunikation.
Kronoberg • Publicerad 18 januari 2024
Växjö tingsrätt.
Växjö tingsrätt.Foto: Nils Lindgren

En man i 35-årsåldern som bor på en ort i Kronobergs län vinner nu en byggtvist med kommunen.

Bakgrunden i ärendet är att den aktuella kommunen år 2022 fick in ett klagomål om att mannen höll på att bygga en större redskapsbod på sin villatomt.

Annons

När kommunens inspektörer besökte fastigheten kunde de konstatera att den cirka 35 kvadratmeter stora boden saknade bygglov och delvis uppfördes på prickad mark, det vill säga mark som enligt detaljplanen inte får bebyggas.

Kommunen beslutade att mannen skulle tvingas riva svartbygget och även betala drygt 16 000 kronor i byggsanktionsavgift.

Mannen vände sig till länsstyrelsen och yrkade att beslutet skulle upphävas. Han förklarade att han hade missförstått kommunens krav och han inte förstod innebörden i de brev som skickades till honom.

Länsstyrelsen gick på mannens linje i tvisten och upphävde kommunens beslut. Enligt myndigheten fanns det uppenbara brister i kommunens kommunikation i ärendet och mannen hade inte heller getts möjlighet att yttra sig innan beslutet om avgiften och rivningen fattades.

Då valde kommunen i sin tur att överklaga, denna gång till till mark- och miljödomstolen i Växjö. Kommunen hävdade hade man hade varit tydlig i sin kommunikation och tillade att ”om medborgare inte förstår skrivelser som skickas ut bör det åligga deras ansvar att ta en kontakt för att framföra detta”.

Men domstolen slår nu fast att kommunen har brustit i sin kommunikation och skriver i domen att villaägaren ”uppenbart har varit i behov av hjälp för att kunna tillvarata sina intressen”. Han slipper därmed att riva byggnaden och betala någon avgift.

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons